Motoriek

art art materials color colored pens
Foto door Pixabay op Pexels.com

 

Als mijn peuter op een klein schermpje kijkt, bijvoorbeeld de mobiel, dan kan hij verbazingwekkend snel allerlei vormen, zelfs achthoeken, bij elkaar zoeken, zelfs al toen hij net twee jaar oud was. Hij kent ook alle kleuren. Herkent een paar letters. Hij heeft daarin wel een ontwikkelingsvoorsprong.

Mijn peuter kan echter niet tekenen. Nog niet. Een streepje, een rondje… dat kan hij wel. Maar een koppoter is meestal niet te herkennen. Ik dacht eerst dat hij er gewoon niet goed in was. Alhoewel veel HB kinderen best gedetailleerd kunnen tekenen. Bouwen doet hij ook niet. Ik dacht toen eerst dat hij gewoon meer van rollenspel hield. Puzzelen gaat ook langzaam.  Tja, je kan niet overal goed in zijn toch? En de ontwikkeling van (evt.) hoogbegaafde kinderen gaat nu eenmaal niet synchroon. Er is een groot verschil tussen de motorische en cognitieve ontwikkeling.(https://www.dotado.info/nl/76_asynchrone_ontwikkeling.htm)

Totdat hij ging loensen. En dit werd steeds meer. Een lui oog? Uiteindelijk zijn we bij de orthoptist in het ziekenhuis beland. Ze keek naar hem en zei: “Die heeft een behoorlijke sterkte”. In mijn achterhoofd dacht ik dat een behoorlijke sterkte wel uit zou komen op een +5. Maar het bleek uiteindelijk een +9.5 en +7.5. Daar moest ik even van gaan zitten. Die had ik niet aan zien komen.

En nu heeft hij sinds twee maanden een bril. Hij wou hem meteen niet meer af. En sinds kort  verschijnt er iets wat lijkt op een koppoter.  Hij kan inderdaad details benoemen, zoals wenkbrauwen, maar kan nog niet aanwijzen waar deze op het papier moeten komen. En volgens de oogarts moeten zijn hersenen zich nog aanpassen aan het kijken met een bril. Dit kan maanden duren. Hoe het dan kan dat hij wel letters kan herkennen is mij vooralsnog een raadsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s