Begrijpend lezen…een struikelblok

 

close up of teenage girl
Foto door Pixabay op Pexels.com

Best wel wat mensen, ook leerkrachten, begrijpen soms niet waarom het begrijpend lezen van teksten voor (uitzonderlijk) hoogbegaafde kinderen zo lastig kan zijn.

Ik heb dat wel eens proberen uit te leggen. Uitleggen dat mijn zoon veel meer informatie in zijn hoofd heeft en ook veel meer bij een tekst denkt dan een ‘gemiddeld’ kind. En dat hij daardoor het juiste antwoord niet kan vinden, omdat die er soms eigenlijk niet in staat. Althans, niet het meest juiste antwoord. Waarop de leerkracht antwoordde: ‘Dat is dan toch eigenlijk gewoon dom?’ Niet rechtstreeks op mijn kind wijzende bij het woordje ‘dom’ maar ik voelde het wel…

Misschien dat onderstaand voorbeeld het een beetje uitlegt.

Toen mijn oudste thuis wat rekensommen aan het maken was, hij was ongeveer 9 jaar,  werd hij plots woedend. Hij smeet met zijn boek, riep dat het een stomme som was en zat gefrustreerd met zijn hoofd in zijn handen aan tafel.

Dit was de som: ‘Op een school zijn twee groepen 4 en een groep 5. In groep 4 zitten 20 leerlingen, in de andere groep 18 leerlingen, in groep 5 zitten 24 leerlingen. Hoeveel tassen en jassen hangen er in de gang?

Voor de meeste mensen is duidelijk dat het hier om een optelsom gaat. Waarom was hij nou zo gefrustreerd? Dit was zijn antwoord:

Neem jij altijd je jas mee? Is het zomer of winter? In de zomer heeft bijna niemand een jas mee. En wie zegt dat niemand zijn tas in de auto heeft laten liggen? Ik kan dat dan toch niet weten? ‘

Eigenlijk heeft hij nu gelijk. Als je een vraag moet beantwoorden en je moet begrijpend lezen, (en het lijkt op een onderzoek en dat heeft mijn zoon wel door) dan wil je alle details weten. Die staan er niet in. Een eenvoudig zinnetje erbij zoals ‘Iedereen heeft alles bij zich’, zou beter zijn geweest.

Uiteindelijk wist hij wel wat ze bedoelden, maar het duurde lang voordat hij zich er weer toe kon zetten om het uit te rekenen. Hij vindt dit soort dingen echt dom en dat frustreert hem.

Gelukkig  kan hij zich er nu – een paar jaar later – beter overheen zetten. Hij heeft nou eenmaal meer kennis in zijn hoofd waardoor hij eerder ziet dat iets onvolledig is, waarbij je bij de ‘gemiddelde’ leerling gewoon verwacht dat ze meteen tot rekenen overgaan.

De begrijpend leesteksten, zeker ook bij CITO’s, zijn qua info onvolledig. Zeker voor onze HB leerlingen. En daardoor struikelen ze.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s