Hooggevoelig….of is het nou hoogsensitief?

woman in floral headdress sniffing on red flowers
Photo by Nicolas Postiglioni on Pexels.com

De termen hooggevoelig of hoogsensitief worden nogal eens door elkaar gehaald. Bij hoogbehaafdheid schijnt een verhoogde sensitiveit voor te komen. Tessa Kieboom heeft het over een ‘zijnsluik’, persoonlijkheidskenmerken die bij hoogbegaafden horen, waaronder de hoogsensitiviteit. Lees ook:

https://gevoeligkind.nl/hoogsensitieve-hoogbegaafde-kinderen-en-hun-intensiteit

Mijn oudste zoon heeft jaren terug speltherapie gehad omdat hij nogal eens gefrustreerd kon reageren. De speltherapeute noemde hem hoogsensitief. Als het ware: hij neemt veel waar en veel prikkels komen binnen. Wanneer er geen uitlaatklep is voor hem, dan barst op een gegeven moment de bom.

Nu is hij ouder en de bom barst al lang niet meer zo vaak. Maar hij kan sommige situaties of prikkels nog niet altijd goed verwerken. Vandaag zaten we te eten in de Hema, toen hij bijna begon te huilen. Hij zag een vrouw zitten die haar gezicht vol wratten/ pukkels had. Ik was eigenlijk wel boos op hem, want hoe naar zou het voor die vrouw zijn als ze wist dat hij zo op haar aanblik reageerde? We besloten weg te gaan.

Het was vandaag de Nationale Landmachtdag en kinderen konden geschminkt worden. Ze vonden het geweldig om nepwonden op hun gezicht geschminkt te hebben. Mijn zoon vond het afschuwelijk. Het leek ook soms net echt…

Soms komt het aanstellerig over. Maar het hoort ook wel bij zijn persoonlijkheid. Bloed, spannende geluiden, sterke geuren… het kan hem soms overweldigen.

Dokter wordt hij in ieder geval niet:-)

Toen ik de titel van dit stukje opschreef, begon ik met het woord hooggevoelig. Toch is het dat niet. Overgevoelig? Misschien is hij dat soms.

Wat is het nu? Op verschillende websites van allerlei deskundigen wordt er  soms ook een andere uitleg gegeven aan de woorden.

Deze informatie komt van de website www.happywork.be:

Wat is hooggevoelig?

Hooggevoeligheid is een (over-)emotionele reactie. Het is een soort alarm van het zenuwstelsel dat het even te veel geweest is. Als de stress zich opstapelt kan iedereen emotioneler reageren. Je kan niets meer verdragen. Je weent om het minste of irriteert je aan alles en iedereen. Je hebt meer angsten dan vroeger. Dit zien we vaak bij mensen voor én tijdens burn-out

Wat is hoogsensitief (HSP)?

Hoogsensitiviteit is geen aandoening. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk. Bij hoogsensitieve personen (HSP’s) heeft de thalamus, het schakelcentrum van de hersenen, een verlaagde drempel waardoor ze meer prikkels binnen krijgen. HSP’s worden wel eens de kanariepietjes in de mijn genoemd. Ze merken dingen op die minder sensitieve personen ontgaan en hebben tijd nodig om al die info diepgaand te verwerken. Onderzoek toont aan dat 15-20% van de mensen hoogsensitief is. Hoogsensitiviteit is aangeboren.

Samengevat, volgens Yes Vieyra-Schaap van www.coachcounselor.nl:

Kort gezegd staat hoogsensitiviteit, mijns inziens, gelijk aan ‘fijngevoelig’ en hooggevoeligheid aan ‘overgevoelig’.

Ik hoop dat het verschil nu wat duidelijker is. Mijn zoon is dus hoogsensitief.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s